Tasapaino (kolumni)

Mikäli haluatte asetella viulunne tasapainoon suuren jumppapallon päälle, on teidän ryhdyttävä puuhaan kaikessa rauhassa. Varsinkin jos teette tämän ulkona terassillanne. Tuuliolosuhteet on otettava huomioon. Kovalla tuulella ei kannata lainkaan yrittää – pallo pyörähtäisi heti ilmavirran mukana ja viulusta katkeaisi kaula. Kuka haluaa mainiosta viulustaan soittokelvottoman, kun kaula poikki? Ei kukaan. Hölmöhän moinen, ken sellaista edes tuumii!

Vaan ei toimenpide tuulettomalla säälläkään ole helppo. Ensin on odotettava, että pallo on täysin paikallaan. Sitten laskette hellästi viulun ylhäältä tasapainopisteestään nähden sopivasti pallon korkeimmalle kohdalle. Kädet molemmin puolin. Hitaasti, hitaasti otteen irroittaen. Mikäli vähäisintäkään kallistusta tuntuu, otatte uudelleen kiinni ja rauhoitutte kuin Tom Cruise Mission Impossible -elokuvassa. Uusitte yrityksen tilanteen tuntuessa taas otolliselta.

Kun viulu asettuu, pysyy se paikallaan pitkänkin aikaa, kunhan sitä ei häiritse. Ei nopeita liikehdintöjä läheisyydessä. Kissat eivät saa tulla yllätyshyökkäyksellä nurkan takaa. Jopa liian kova ääni voi liikauttaa jumppapalloa juuri sen ratkaisevan millimetrin, joka aiheuttaa pyörähtämisen ja katkaisee viulun kaulan.

Viulun palloineen pysyessä kaikessa hiljaisuudessa tasapainossa – ohhoh, mikä rauha vallitsee.

Rauhan löytäminen ja säilyttäminen itsensä sekä ympäristönsä kanssa on haasteellista. Monenmoisia häiriöitä möykkää sieltä täältä. Helpottuuko homma ajan saatossa, sitä en tiedä. Jotkut väittävät, että helpottuu.

Sen tiedän, että kun tasapaino joskus asettuu kohdalle – vaikka hetkeksikin – iskee ahaa-elämys: Tämähän voisi helposti onnistua uudelleen.

  • Ville Kangas / Perhonjokilaakso 27.11.2018
Kuvassa kirjoittajan jumppapallo ja viulu.